Modern eller klassisk belysning?

Lampor idag kommer ju som bekant i så många olika typer och storlekar att det kan vara svårt att fatta ett beslut när det är dags att införskaffa ny belysning till ditt hem. Något som kan underlätta en smula är att först och främst bestämma dig för om du vill ha belysning av modernt eller klassiskt snitt. Vilket av de två alternativen som passar bäst kan naturligtvis variera från rum till rum, så lättast är att göra en liten lista – fysisk eller mental – över ditt hems rum och utgå ifrån den.

Med övrig inredning är den övergripande regeln helt enkelt att allting ska passa ihop utseendemässigt, och detsamma gäller naturligtvis även för belysning, kanske till och med i ännu högre grad. I ett modernt vardagsrum med en kritvit soffa och ett glasbord med kromade ben skulle en gulbrun lampskärm sticka alltför mycket i ögonen för att fungera, medan en minimalistisk lampa med kritvitt ljus i sängkammaren kan medföra att ditt sovrum ser mer ut som ett rum på ett bra hotell på Kungsholmen än en avkopplande plats där du gärna kryper ned i sängen för att njuta av en god bok. Samma sak gäller i köket; moderna spotlights kan underlätta enormt vid matlagning, men är ditt kök av äldre snitt ser det bara märkligt ut.

Sådant här kanske låter självklart för de allra flesta, och dessa exempel var avsiktligt övertydliga, men ibland kan man förbise dessa aspekter om man har mycket annat att tänka på, vilket inte är ovanligt till exempel i händelse av flytt. Tänk dig själv: du har precis flyttat till ditt första alldeles egna boende, och hela flyttprocessen har kantats av problem från början till slut – dina kompisar fick förhinder och kunde inte hjälpa dig att bära trots att de hade lovat, flera av dina saker har gått sönder på grund av oförsiktighet från flyttkarlarna som du istället blev tvungen att anlita, och till råga på allt så regnar det. Går du då till Ikea för att i sista minuten köpa tallrikar, bestick, en sänglampa och en toalettborste så ägnar du förmodligen inte särskilt många tankar åt hur bra din blivande sänglampa egentligen matchar ditt nattduksbord, men så fort som du kommer hem så inser du ditt misstag.

Naturligtvis är detta bara riktlinjer, och det går att få spännande resultat om man är lite vågad med inredningen och belysningen. Experimentera!