Ficklampa på campingsemestern

Ljus tar vi mer eller mindre för givet var vi än befinner oss, men det finns en situation där det inte finns ljus, eller ens elektricitet: i ett tält på campingsemestern. Camping låter kanske lite gammaldags för somliga, men att till exempel boka hotell på Öland gör att man går miste om en del av öns vackra natur.

Tack vare teknikens under kan man idag använda sin smartphones blixt som ficklampa, men den funktionen bör man främst använda som en sista utväg; dels är det svårt att placera en telefon på en sådan plats att den kan lysa upp hela eller stora delar av tältet, och dels är det oklokt, för att inte säga dumt, att slösa på batteriet. Uppstår en nödsituation och du befinner dig en bit bort från civilisationen kommer du garanterat att förbanna din oförsiktighet om du använde upp hela batteriet för att ligga och läsa en stor del av natten.

Ännu svårare blir det naturligtvis om man är lite gammalmodig av sig och helt enkelt inte har en smartphone i sin ägo. Då är ficklampan ett måste, men som tur är behöver en sådan inte kosta många slantar. Det varierar självklart från modell till modell, men om din ficklampas enda syfte ska vara att lysa upp tältet klarar du dig förmodligen bra med vilken modell som helst. I det här fallet är det enda som du egentligen behöver bry dig om huruvida ljuskäglan är bred eller ej. Är ljuskäglan väldigt smal måste du hela tiden vrida på ficklampan för att du ska se vad du håller på med i tältet, men är ljuskäglan däremot bred behöver du bara lägga ficklampan i ett hörn så lyser den upp stora delar av tältet.

Om du däremot vill använda din ficklampa till andra saker finns det en del aspekter att ta i beaktning. Ska du till exempel vandra nattetid är det naturligtvis bra om lampan är stark så att du kan väja för stenar, rötter och andra hinder. Batteritiden är också en faktor, men oavsett hur bra batteritid din ficklampa påstås ha bör du ha med dig minst en uppsättning extrabatterier; du vill inte gå omkring på natten och plötsligt befinna dig i totalt mörker. Är du äventyrlig av dig och vill dyka på din semester kan det kännas tryggt att ha en vattentät ficklampa som kompanjon.