LED – istället för glödlampan

Ingen har väl undgått att lägga märke till att våra glödlampor håller på att försvinna från marknaden. När utfasningen började var oron stor för vad som skulle komma istället. Många började se på sina armaturer och fundera på om det skulle finnas lampor att sätta i dem när glödlampan försvunnit. De mest kända ersättarna var lågenergilamporna, och sortimentet av dessa kunde inte erbjuda alternativ för alla typer av armaturer. Idag ser det dock helt annorlunda ut. Utvecklingen av ersättningslampor har satt igång på allvar, och det finns en rad alternativ idag.

Den teknik det satsas mest på är LED-tekniken. LED-lampan kan du få i många olika modeller, och med flera socklar som passar in i olika armaturer. Det som kanske är mest glädjande för alla som vill använda sina gamla taklampor eller fönsterlampor, är att LED-lampan finns med både bred och smal skruvsockel, och alltså mycket väl kan ersätta den vanliga glödlampan. Det finns dock även andra socklar på LED-lampor, vilket gör att du kan använda LED belysning för infällda takspotlights och inne i skåp eller möbler. Du kan använda tekniken för fasadbelysning och andra liknande ändamål. Utöver detta kan LED-belysning även användas för dekoration. LED-belysning kallas också ibland för lysdioder, och då blir det kanske mer klart vad det handlar om för belysning. Alla har vi väl sett ljusslangar och andra små lysdioder som kan användas både ute och inne, för att höja stämningen och göra det vackert.

LED-lampan kan du få i olika färger och färgtemperaturer som det kallas. Det finns alltså både kallare och varmare toner av vitt. För att få rätt belysning för rätt tillfälle är det klokt att vända sig till en kunnig och etablerad säljare. Barahandtag erbjuder både kunskap och ett brett sortiment av framtidens ljuskälla, LED-belysningen.

Innan du ska skaffa din LED lampa är det några saker som du bör fundera över. Du måste tänka på miljön du vill belysa, hur långt bort ljuskällan ska vara, alltså vilket område ljuset ska nå, samt om du vill ha en lampa som kan dimras. Kan du tala om dessa saker för säljaren kan du vara säker på att få en belysning som passar perfekt för ändamålet.

Genom att gå över till LED-belysning väljer du inte bara ett alternativ som är snällare mot miljön än glödlampan, du minskar också din egen elförbrukning rejält. Man räknar med att en glödlampa som ersätts med en LED-lampa minskar elförbrukningen med 80%. Det är ungefär samma besparing som en lågenergilampa ger. Men, då har LED-lampan en livslängd som är betydligt längre än lågenergilampan.